Hem > Artiklar > Fotografering > Introduktion

Introduktion till fotografering

Det här är min fotoskola, så här kommer du att få lära dig det som jag tycker är väsentligt. Jag tror inte att jag kan säga att jag har någon särskild stil som fotograf, men det jag är säker på är att jag föredrar att arbeta spontant och i naturligt ljus. Jag är inte mycket för att arrangera stilleben eller sätta upp styltade porträtt i studio, och inte heller ser jag mycket tjusning i efterbearbetning. Det är själva seendet och plåtandet som är det stimulerande för mig, och därför inriktar jag den här artikelserien på det rent kameratekniska.

Fotografering är lika delar konst och hantverk ovanpå ett ramverk av lika delar teknik och vetenskap. Vetenskapen kommer jag att lämna helt och hållet därhän, och tills vidare kommer jag även att göra det med konsten. Fokus just nu är på tekniken och det fotografiska hantverket.

Jag kanske lägger en väsentlig tonvikt på digitala systemkameror framför allt annat, men jag är också övertygad om att det är möjligt att tillämpa artiklarna på vilken kamera som helst. Fotografering är ändå fotografering, och de grundläggande principerna har varit desamma i årtionden även om kameror blivit mer automatiserade och film mestadels övergått till digitalt.

Fotoskolan skall absolut inte ses som ett substitut för instruktionsboken som följde med din kamera. Det finns alldeles för många tillverkare, klasser och modeller för att det skall vara ett rimligt mål. I bästa fall är detta ett komplement till manualen, där jag beskriver vad man skulle eller borde kunna göra med en kamera, och läsaren själv med hjälp av instruktionsboken får lista ut exakt hur.

Till sist några ord om mina kvalifikationer som fotolärare: i den mån jag har några alls så finns de att beskåda i mitt Flickr-galleri. Jag är varken yrkesfotograf eller utbildad lärare och har aldrig gått någon fotoutbildning. Jag tycker helt enkelt om att lära mig så mycket jag kan om saker som jag blir intresserad av, och nästa steg är alltid att föra kunskapen vidare till andra. Håll till godo!

Ifall någon undrar vad jag plåtar så är det följande:

Tidigare prylar, optiken såld, kamerorna pensionerade:

Prylar på önskelistan om någon läsare vill köpa mig en present: